Heb jij last van migraine en heeft dit een grote impact op jouw leven? Heb je daarbij het gevoel dat medicatie onvoldoende helpt? En wil je zelf aan de slag om de oorzaken van migraine aan te pakken?
In dit artikel leg ik een aantal belangrijke factoren uit, die te maken kunnen hebben met jouw chronische migraine. Ook geef ik je een aantal tips, waarmee je direct mee aan de slag kunt.
Inhoud van dit artikel
Wat is migraine?
Migraine is een hersenaandoening met terugkerende aanvallen van heftige en bonkende hoofdpijn, met daarbij soms ook misselijkheid en braken. Ook ontstaan er soms andere klachten, zoals minder goed kunnen zien en overgevoeligheid voor licht, geur en geluid. Een migraine-aanval kan uren tot wel dagen lang aanhouden.
Hoe vaak de migraine-aanvallen terugkomen is verschillend. Sommige mensen hebben 2 keer per jaar een aanval, andere 2 keer in de maand en soms zelf vaker.
Wat is de oorzaak van migraine?
Als je al diverse websites en artikelen hebt gelezen over migraine, dan snap je dat de klachten kunnen worden veroorzaakt door allerlei factoren. Triggers zoals weinig slaap, te weinig eten, alcohol, menstruatie, zonlicht, koffie, fel licht, weersverandering, bepaalde geuren, harde geluiden, fysieke inspanning en zo kan ik nog wel even door blijven gaan.
Veel van deze triggers komen regelmatig voor in het leven, dus om deze te vermijden kan zoveel extra stress opleveren, dat ook dat een trigger voor een migraine-aanval kan zijn. Oftewel, je kan eigenlijk vrij weinig met deze informatie.
Natuurlijk kan je proberen uit te zoeken welke trigger(s) voor jou de boosdoener zijn, maar dat is vaak lastig te achterhalen.
Wist je dat ook een migraine-aanval zelf je nog gevoeliger maakt voor weer een nieuwe migraine-aanval? Dat klinkt misschien gek, maar na elke migraine-aanval worden bepaalde delen van de hersenen nog een beetje meer ontstoken en dus gevoeliger. Het is dus belangrijk om migraine zo snel mogelijk onder controle te krijgen.
Ook zijn er bepaalde genetische factoren die ervoor kunnen zorgen dat je gevoeliger bent om migraine te ontwikkelen. Als beide ouders last hebben van migraine, is er 75% kans dat het kind ook last heeft ook gaat krijgen van migraine. Helaas is dit een gegeven, maar dat betekent nog niet dat je zelf niets kunt doen tegen migraine.
Vanuit de Klinische Psycho Neuro Immunologie (kPNI) is er goed in kaart gebracht over de oorzaken van migraine en welke factoren, systemen en mechanismen hiermee te maken hebben. En ook hoe je dit positief kan beïnvloeden.
1. Neuro-inflammatie: ontsteking in de hersenen
Neuro-inflammatie betekent dat er een ontsteking is in de hersenen. Deze ontsteking is gegarandeerd aanwezig bij mensen met chronische migraine (1).
In veel gevallen is de bulbus olfactorius ontstoken. Dit zorgt ervoor dat deze is gaan groeien en daardoor extra gevoelig geworden. De bulbus olfactorius is een deel van de hersenen wat in verbinding staat met de zenuwen die geur oppikken. Wanneer dit deel vergroot is, ben je extra gevoelig voor geuren, maar ook voor bepaalde smaken zoals zuur en bitter. Dat is dan ook de reden dat bijna alle mensen met chronische migraine een (te) goed reukvermogen hebben.
Ook zijn vaak andere delen van de hersenen ontstoken. Delen die in verbinding staan met andere zintuigen, waardoor bijvoorbeeld ook een bepaald licht of geluid een trigger kan zijn die een migraine-aanval uitlokt. Het kan zelfs zover gaan dat zelfs bepaalde emoties of een verandering van het weer een trigger kan zijn voor een migraine-aanval.
2. Overbelaste lever: verminderde conversie capaciteit
De lever speelt een belangrijke rol in het ontstekingsproces van de hersenen. Mensen met chronische migraine zijn namelijk zo goed als altijd vergiftigd! Oftewel, de lever heeft niet meer voldoende capaciteit om gifstoffen die zijn binnengekomen in het lichaam onschadelijk te maken.
Deze gifstoffen dwalen vervolgens te lang het hele lichaam door en komen daardoor ook in het brein terecht. Maar dat probleem op zich veroorzaakt nog niet zozeer de migraine en de neuro-inflammatie.
Ook de capaciteit van de lever is niet perse verminderd door een groot aanbod aan gifstoffen, maar vooral omdat de lever te druk bezig is met een andere belangrijk taak. Namelijk het vrijmaken van energie vanuit koolhydraten, vetten en eiwitten.
Hierdoor wordt er een andere functie van de lever verwaarloost. Namelijk de verhouding van de zogenaamde aromatische aminozuren (tryptofaan, fenylalanine en tyrosine) en BCAA’s (leucine, isoleucine en valine) (2).
Een gezonde verhouding van deze aminozuren in de bloedbaan zou 1:4 moeten zijn. Oftewel, er zouden 4 keer zoveel BCAA’s als aromatische aminozuren aanwezig horen te zijn in het bloed. Bij mensen met migraine is dat op 1:1 en dus uit balans.
Hierdoor ontstaat een overschot van aromatische aminozuren in de hersenen, wat tot gevolg heeft dat er fake hormonen worden geproduceerd die in staat zijn om een migraine-aanval uit te lokken.
3. Leververvetting en insulineresistentie
De reden dat de lever het drukker heeft gekregen met het vrijmaken van energie, komt weer door een ander probleem en dat is insulineresistentie. Als er in meer of mindere mate insulineresistentie speelt, krijgt het lichaam het moeilijker om voldoende energie te produceren en kan de lever overbelast raken (3).
Een vervelende bijwerking van insulineresistentie is dat de lever vetter wordt. En een vervette lever is niet bevorderlijk voor het uitvoeren van al zijn functies, zoals het in stand houden van de aminozuurverhouding en het ontgiften van gifstoffen.
Het ondersteunen en gezond maken van de lever is dus een zeer belangrijke stap in de behandeling bij migraine.
Hoe nu verder?
Migraine is, zoals ook bij veel andere chronische aandoeningen, een multifactoriële aandoening. Er is niet één oorzaak aan te wijzen, maar er zijn meerdere mechanismen die ten grondslag liggen aan het ontstaan van migraine. Een behandeling heeft dus de meeste kans van slagen als je op zoveel mogelijk van deze mechanismen invloed uitoefent.
De drie hierboven beschreven mechanismen zijn erg vaak verstoord bij mensen die last hebben van chronische migraine. Natuurlijk kunnen er ook nog andere mechanismen verstoord zijn en migraine uitlokken. Denk een problemen met serotonine, dopamine of een tekort aan magnesium en omega 3 vetzuren. Ook wordt gezien dat oestrogeendominantie een belangrijke en veel voorkomende factor kan zijn (4).
Groepstraject: Grip op Migraine
In januari 2022 start er een groepstraject met het thema ‘Grip op Migraine. Dit groepstraject is bedoeld voor mensen die last hebben van chronische migraine en hier op natuurlijke wijze mee aan de slag willen gaan.
Dit groepstraject bestaat uit drie bijeenkomsten om de vier weken. Tijdens de bijeenkomsten krijg je veel inzicht en kennis over wat migraine precies is, welke triggers hieraan ten grondslag liggen en welke werkingsmechanismen verstoord zijn. We gaan opzoek naar wat jij het beste kunt doen om migraine op een natuurlijke wijze te behandelen.
Heb je interesse, dan kun je je hier aanmelden.
Wil je liever een 1-op-1 consult, dan kun je hier een consult inplannen.