Wat is kPNI therapie?

kPNI staat voor klinische Psycho-Neuro-Immunologie. Deze harde wetenschap bestudeert de samenhang tussen de psyche (gedachtes en emoties), het zenuwstelsel (neurotransmitters) en het immuunsysteem (cytokinen, lichaamsbarrières, hormonen, etc.). kPNI kan worden beschouwd als de optimale brug tussen de natuurgeneeskunde en de conventionele geneeskunde.

In plaats van PNI had deze wetenschap ook Psycho-Neuro-Endocrino-Socio-Musculo-Metabolo-Evolutiono-Immunologie kunnen heten, aangezien de PNI kijkt naar alle componenten van het lichaam en hoe deze elkaar beïnvloeden. Om de naam van deze wetenschap niet te lang en ingewikkeld te maken, wordt het simpelweg PNI genoemd.

Om de PNI toepasbaar te maken voor artsen en therapeuten, is op een gegeven moment deze wetenschap praktisch gemaakt, zodat het ook kan worden toegepast in de praktijk. Vandaar het woord ‘klinisch’ voor de PNI.

De klinische PNI is in staat om alle gezondheidsprofessionals de kennis te laten ontwikkelen om mensen integraal te kunnen begeleiden op zowel preventief als curatief gebied. Het wordt daarom ook wel een metadiscipline genoemd.

Samengevat is kPNI de praktische toepassing van alle wetenschap die zich bezig houdt met de wisselwerking tussen alle systemen in het lichaam, zoals o.a. de psyche, het zenuwstelsel, het hormonale stelsel en het immuunsysteem. Deze kennis is gebundeld en met elkaar verbonden. Daarom kan via de kPNI de oorzaken van klachten vaak goed worden verklaard door middel van 'connecting the dots'.

De kPNI kan daarom ook geen therapie genoemd worden. De kPNI bestaat namelijk uit een hele serie van therapieën en interventies. Dat onderscheid de kPNI dan ook van bijna alle andere therapiën, zoals osteopathie, orthomoleculaire therapie of psychotherapie. Welke therapieën worden ingezet, hangt af van de oorzaken en wat past bij de patiënt.

Complete geneeskunde

Om erachter te komen waar de oorzaak van de klachten ligt, is het belangrijk om alles in zijn geheel te bekijken. Ooit keken geneeskundigen op die manier naar klachten, maar na verloop van tijd zijn er in de geneeskunde specialisaties ontstaan, zoals de psycholoog, neuroloog, endocrinoloog, immunoloog, cardioloog etc.. Hierdoor zijn geneeskundigen expert op één gebied geworden, maar zijn zij niet meer in staat om het geheel te zien en de verbinding te leggen tussen verschillende systemen.

De kPNI laat duidelijk zien dat alle systemen en werkingsmechanisen in het lijf met elkaar zijn verbonden. Zo hebben gedachten en emoties een effect op het lichaam en hebben hormonen en neurotransmitters een effect op de psyche. Oftewel, lichaam en geest kunnen niet van elkaar worden gescheiden, ook al is dat nog altijd wel de gedachtegang in de reguliere geneeskunde.

Het symptoom is nooit het echte probleem

Evolutie als basis

De huidige mens is het product van miljoenen jaren evolutie. De kPNI ziet de evolutionaire biologie als basis voor de ontwikkeling van diagnostische middelen en behandelingen. Geneeskunde is gebaseerd op biologie en dat is vervolgens weer gebaseerd op de evolutie. Zonder kennis van de evolutie, is het onmogelijk om de oorzaak van ziekten effectief aan te pakken.

Energie is de drijfveer achter evolutie. Een tekort aan energie door een verstoorde energieverdeling binnen het lichaam speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en in stand houden van chronische klachten. Een tekort aan energie in een bepaald lichaamsdeel leidt namelijk tot een verminderde functie en klachten. Het herstellen van de energieverdeling in het lichaam speelt daarom een hoofdrol binnen de kPNI. Oftewel, 'It's all about energy'.

Voeding

Voeding heeft een zeer belangrijke invloed op alle systemen in het lichaam. Daarom maakt de kPNI ook gebruik van de kennis uit de orthomoleculaire geneeskunde.

Intermittent living

Een ander belangrijk onderdeel van de kPNI is intermittent living. Dit concept prikkelt ons overlevingsinstinct. Iets wat we tegenwoordig nog nauwelijks doen vanwege ons comfortabele leven. Intermittent living gaat ervan uit dat niet alleen chronische stress een belangrijke oorzaak is van chronische klachten, maar ook het gemis van acute stress. ‘What doesn’t kill you makes you stronger‘ is een spreekwoord wat hierbij opgaat.

Deep learning (inzicht)

Bij een kPNI consult komt ook deep learning langs. Met behulp van tekeningen tot in detail, wordy getracht uit te leggen hoe bepaalde lichaamsfuncties werken, waardoor zij verstoord zijn geraakt en hoe deze weer te herstellen zijn. Dit is een belangrijk aspect van het consult, want als je snapt ‘hoe’ en ‘waarom’ functies verstoord raken en ‘hoe’ je ze weer kunt herstellen, kun je er iets aan doen en weet je waarom je iets doet. Ook zorgt het ervoor dat je gemakkelijker je gedrag kunt veranderen.

De echte oorzaak

Bij kPNI staat het opsporen van verstoorde systemen, werkingsmechanismen en organen centraal. Verstoorde werkingsmechanismen zijn namelijk de echte oorzaak van klachten. Als je deze verstoorde mechanismen hebt gevonden en die zo goed mogelijk oplost, hoef je daarna niet meer jarenlang een behandeling te blijven volgen. Het probleem is dan namelijk (deels) opgelost en de klachten zullen daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. Een kPNI behandeling is gericht op het oplossen van verstoorde werkingsmechanismen, door middel van voeding, leefstijl, supplementen, deep learning (inzicht) en reframing.

Hoe ik je kan helpen

Ik kan je inzicht geven in de factoren die invloed hebben op jouw gezondheid en op welke gebieden je macht hebt. Op deze manier begeleid ik je naar een gezonde leefstijl. Je blijft wel ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Jij moet het doen!

Ik kan je niet helpen als je:

  • Opzoek bent naar een wonderpil.
  • Snel resultaat wilt zonder veranderingen te willen doorvoeren in leefstijl.
  • Geen interesse hebt in de oorzaak van klachten.

Ik kan je wel helpen als je:

  • Leider wilt worden van je eigen gezondheid
  • Open staat voor nieuwe ideeën.
  • Snapt dat je zelf aan de slag moet om gezonder te leven
  • Graag hulp, tips en informatie wilt om zo een vliegende start te maken