Heb je het vermoeden dat je insulineresistentie hebt? En zou je dit willen laten bevestigen met een test?
Insulineresistentie is een oorzaak van vele gezondheidsklachten, waaronder energieschommelingen, grote trek, hoge bloeddruk, moeilijk afvallen, ontstekingen, diabetes type 2 en ga zo maar door.
Er zijn meerdere methodes om insulineresistentie te testen. In dit artikel lees je welke methoden er zijn en hoe deze werken.
Inhoud van dit artikel
Wat is insulineresistentie?
Bij insulineresistentie zijn cellen ongevoelig(er) geworden voor het hormoon insuline. Dat komt omdat de receptoren (de slotjes van de cel) van insuline verlaagd zijn of onvoldoende werkzaam zijn.
Bij cellen die ongevoeliger zijn voor insuline, zal de alvleesklier moeten compenseren door meer insuline te gaan produceren. Insuline heeft immers als belangrijke taak om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. En bij insulineresistentie is meer insuline nodig om dezelfde hoeveelheid aan glucose te laten opnemen door de cellen.
Chronisch verhoogde insulinewaarden wordt ook wel hyperinsulinemie genoemd. Dit is dé oorzaak van het metabool syndroom, wat ook wel pré-diabetes wordt genoemd.
Het metabool syndroom speelt een grote rol bij veel klachten zoals PCOS, acné, vleesbomen, hevige menstruaties, overgewicht, migraine, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overmatige honger.
Het omkeren van insulineresistentie, oftewel het verbeteren van de metabole flexibiliteit, is daarom bij kPNI- en orthomoleculair therapeuten heel vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling. Een insulineresistentie test is daarom geen overbodige luxe.
Oorzaken van insulineresistentie
Insulineresistentie wordt bijna altijd veroorzaakt door een actief immuunsysteem. Als dit kortdurend is, is dat geen probleem en zal de insulineresistentie ook weer snel verdwijnen.
Maar bij langdurige activatie van het immuunsysteem, wordt insulineresistentie vroeg of laat wel een probleem.
Insulineresistentie is namelijk een strategie van het immuunsysteem om voldoende energie, in de vorm van glucose, naar zich toe te kunnen trekken. Als dit te lang aanhoudt, gaat dit ten koste van andere systemen en organen. Die krijgen dan op ten duur een energietekort.
Bovendien zal bij insulineresistentie ook altijd veel insuline in het lijf circuleren, waardoor lichaamscellen niet meer goed kunnen worden ontladen en voornamelijk in de groeistand staan. Je snapt dan ook dat gewicht verliezen in deze situatie moeilijk wordt. Vet moet immers ook worden ontladen vanuit de vetcel om af te vallen.
De volgende factoren spelen mee in het chronisch activeren van het immuunsysteem en dus insulineresistentie veroorzaken:
- Overeten en te vaak eten
- Te veel snelle koolhydraten
- Junkfood
- Roken en alcohol
- Luchtvervuiling
- Medicijnen zoals corticosteroïden
- Te weinig beweging
- Te weinig slaap
- Chronische stress
- Omega 3 vetzuren tekort
- Te hoge inname van omega 6 vetzuren
- Vitamine D tekort
- Bisfenol A (BPA)
Het omkeren van insulineresistentie kan vooral worden gevonden in het wegnemen van de oorzaken.
Welke symptomen zijn er bij insulineresistentie?
Insulineresistentie kan eigenlijk vrij goed worden bepaald aan de hand van symptomen. Je hebt er dus lang niet altijd een bloedonderzoek, of ander onderzoek voor nodig.
Symptomen die een indicatie geven voor insulineresistentie zijn:
- Hoge behoefte aan zoetigheden
- Vermoeidheid na het eten (lunchdip)
- Grote eetlust
- Buikomvang groter dan de heupomvang
- Overgewicht
- Huidproblemen zoals acné
- Vervette lever
- Hoog cholesterol
- Nierproblemen
Heb je drie of meer van deze symptomen, dan is de kans erg groot dat je in meer of mindere mate insulineresistent bent.
Je hoeft trouwens geen overgewicht te hebben om insulineresistentie te hebben. Je kunt een normale BMI hebben, met daarbij tóch verhoogde insulinewaardes.
Hoe kan je insulineresistentie testen?
Heb je behoefte aan aanvullend onderzoek om insulineresistentie te testen. Dan zijn er deze mogelijkheden..
HOMA-IR
De gouden standaard voor het diagnosticeren van insulineresistentie is de HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment for Insulin Resistance). Dit wordt ook wel de HOMA-index genoemd. Bij deze test worden de bloedglucose en de insuline nuchter (12 uur lang niet gegeten) gemeten.
Je kunt hier een testkit aanvragen, waarmee je naar een prikpunt bij jou in de buurt kunt gaan, zodat vervolgens je HOMA-index bepaald kan worden.
HOMA2-IR
De HOMA2-IR is de vernieuwde versie van de HOMA-IR en berekent ook de activiteit van de bètacellen (de cellen in je alvleesklier die insuline produceren) en de insulinegevoeligheid.
Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT)
Met een orale glucose tolerantietest wordt bepaald hoe de glucose in het bloed verandert na het drinken van een suikerdrankje wat 50 gram glucose bevat. Zo kan men achterhalen of het lichaam voldoende insuline maakt om de glucose te verwerken.
Tijdens een OGTT wordt er eerst een meting gedaan als je nuchter bent. In de meeste gevallen gaat dit door middel van een vingerprik. Na de meting krijg je een bepaalde hoeveelheid suikerwater toegediend. Je lichaam krijgt vervolgens twee uur de tijd om de glucose weg te werken. Daarna worden er nog één of meerdere metingen gedaan.
Is de glucose na het drinken van de suikerdrank te hoog in het bloed? Dan is het vrijwel zeker dat er insulineresistentie aanwezig is.
Wist je dat bij een stam in Afrika, die nog leven als de jager-verzamelaars, de bloedsuikerspiegel helemaal niet stijgt na de inname van 50 gram glucose met de orale glucose tolerantie test? Dat is pas een perfecte insulinehuishouding en bloedsuikerspiegel.
HbA1C
De afkorting staat voor Hemoglobine A1c. Hemoglobine A1c is een eiwit dat de rode bloedcellen zijn kleur geeft. Hier is ook suiker aan gebonden. Een goed HbA1c-gehalte is lager dan 53 mmol/mol (7%). Dat wil zeggen dat de bloedsuikers gemiddeld tussen de 6 en 9 mmol/l waren.
Het HbA1c wordt gebruikt om te kijken hoe het gemiddelde van de bloedglucosewaarden over de afgelopen 2 tot 3 maanden waren.
Taille omtrek
Insulineresistentie kan appelvormige obesitas veroorzaken, dus hoe groter de omtrek van je taille is, hoe groter ook de kans is dat je insulineresistentie hebt. Een vrouw valt in de risicogroep wanneer haar tailleomtrek 80 cm of meer is.
Waarom geen insulineresistentie test bij de huisarts?
Als je insulineresistentie ontwikkelt en je de huisarts bezoekt met klachten, zal die niets opmerken in je bloed. De huisarts volgt hierin namelijk de NHG Richtlijn en laat daarom alleen de nuchtere bloedglucose bepalen.
De nuchtere bloedsuikerspiegel is normaal als deze onder de 6,1 mmol/l ligt en niet verder stijgt dan 7,8 mmol/l na een maaltijd. Is deze hoger, dan is de kans op pre-diabetes of diabetes type 2 aanwezig met daarbij hyperinsulinemie en insulineresistentie.
Als de bloedsuikerwaarden nog binnen de referentiewaarden zijn, zal niet verder worden gekeken en dus ook geen insuline worden gemeten. In feite is bij een bovengrens van de bloedsuikerwaarden de kans aanwezig dat er in meer of mindere mate insulineresistentie is ontstaan.
Met deze aanpak is het wachten totdat de nuchtere bloedsuikerspiegel verder gaat stijgen. Als je hier namelijk niets aan doet, is de kans groot dat de cellen steeds ongevoeliger worden voor insuline en dat het glucose niet meer weg te krijgen is. En als dat eenmaal gebeurt, wordt de diagnose diabetes type 2 gesteld, terwijl je eigenlijk al heel lang (en dit kan jaren zijn) insulineresistent was.
Alleen bij nuchtere glucose waardes die liggen tussen de 4,0 en 4,5 mmol/l, heb je een grote kans dat je erg insulinegevoelig bent. Een andere indicator die indirect kan aangeven hoe je insuline functioneert, is de bloedsuikerspiegel na de maaltijd. Die zou idealiter niet verder mogen stijgen dan +1 mmol/l.
15 Comments
Hartelijk dank voor uw artikel. Echter jammer dat u geen melding maakt van de Kraft insuline test. Grofweg is dit de OGTT, waarbij naast de glucose in het bloed ook de insuline wordt gemeten. Het nadeel van een HOMA-IR test is dat het slecht een moment opname is en niet laat zien hoe de insuline response verloopt door de tijd heen (dynamisch). Dit wordt juist wel goed zichtbaar met de Kraft insuline survey…
Bedankt voor je toevoeging. Ik zal er eens naar kijken en mogelijk opnemen in dit artikel.
In 2022 ben ik begonnen met de Kraft insuline test uit te voeren. Want inderdaad zegt alleen een bloedsuiker niets en ook een HOMA-IR zegt pas iets over insulineresistentie als het al in een verder gevorderd stadium is.
Maar juist al licht verhoogde insuline spiegels na een maaltijd geven een beginnende insulineresistentie aan, die overigens al forse klachten kan geven en een vergroot risico op allerlei chronische aandoeningen waaronder ook een vergroot risico op cardiovasculaire klachten ofwel hart- en vaatziekten.
Ik noem het de insuline respons test gecombineerd met een OGTT van 75 gr glucose zoals we dit ook toepassen bij het onderzoek naar zwangerschapsdiabetes (wat in feite ook niets zegt helaas).
Ik meet zowel de bloedsuikers als de insuline spiegels CAPILLAIR dus via 4 vingerprikjes!
Op deze manier zie ik dat mensen die overwegend plantaardig eten al fors insulineresistent kunnen zijn terwijl ze (nog) helemaal geen overgewicht hebben, dat mensen met diabetes na een jaar of 10 hun diabetes haast niet meer kunnen omkeren omdat de insuline productie erg is afgenomen. Wat niet wil zeggen dat het niet weer te stimuleren is. Dat IEDEREEN veel minder koolhydraten zou moeten eten dan we nu doen. Hieronder vallen ALLE koolhydraten als je de insulineresistentie wil omkeren. Daarbij veel meer (vooral dierlijke) eiwitten zouden moeten eten. Puur en chemisch onbewerkt.
Inmiddels van de ruim 450 geteste personen, nog geen 10 personen gezien met een gezonde stofwisseling! Werk aan de winkel.
http://www.meetins.nl
En wat te doen
Ik heb wel insulineresistentie en ze willen dat hier in Nederland niet bahandelen.Weet u misschien waar ik terecht kan voor een behandeling ?
Je kunt met aanpassen van je voeding het snel je insuline gevoeligheid verbeteren. Grofweg: vezelrijk eten dus veel groente fruit peulvruchten en volkoren geven en zo weinig mogelijk dierlijke producten en snelle/geraffineerde koolhydraten. Goede literatuur is Hoe overleef k van Michael Greger en de China Study van Collin Campbell.
Je kunt insulineresistentie omkeren. Maar ga niet zoals sommigen hier zeggen full vegan. Je mag vlees eten en word zelfs aangeraden. Natuurlijk geen bewerkt vlees(zoals boterhamvlees of vlees uit blik) en fastfood.
Geen brood, pasta, rijst etc meer. Kijk voor tips en advies naar video’s van Dr Berg, deze man weet hier ontzettend veel over. Meer dan een doorsnee arts of diëtist.
Michael Greger stelt ook voor om je te laten steriliseren. Succes met het aanbevelen van iemand. Neem wat B12 en heem-ijzer. Dan krijg je je verstand misschien weer terug
Vreemd, ik heb ook insulineresistentie en hier wordt het wel behandeld, dwz. mijn arts en vitaliteitscoach in het Anna ziekenhuis in Eindhoven begeleiden mij met voeding, bloedtesten en dexascans.
Wellicht kun je daar terecht. Koolhydraatarm eten is een goede manier om het aan te pakken.
Naar aanleiding van uw artikel de vraag of de Keto in combinatie met IF leefstijl dan de keuze zou zijn om insuline resistentie om te keren en of dat in geval van Hashimoto een goede keuze zou zijn.
Yvonne Bergwerff
Beste meneer Jansen,
Ik heb een bipolaire stoornis wil daarom weten of ik insuline resistent ben. Ik slik al metformine, voor mijn eetlust. Dit vanwege antipsychotica. Mijn nuchtere glucose was onlangs 5.0. Mijn middelomtrek is 86 cm (door de antipsychotica). Welke test raad u aan?
Alvast bedankt
Ik heb nu al 2 huisartsen verzocht om mijn insulineresistentie te laten meten, en beide artsen willen hier niet in mee. Alleen die glucosetest waar je uiteindelijk niks aan hebt willen ze uitvoeren. Artsen hebben hier duidelijk geen kaas van gegeten, als ik vertel dat bmi niks zegt over insulineresistentie of dat die glucose test niks zegt dan klapperen ze met hun oren. Ik kan net zo goed tegen de muur praten.
De laatste arts zei maar meneer u heeft geen overgewicht dus maw het is onmogelijk dat u insulineresistentie kunt ontwikkelen. Dus ik hem uitgelegd dat bmi niet altijd een factor is. Hier krijg je gewoon geen reactie op. Het is werkelijk schandalig hoe slecht die zogenaamde artsen zijn opgeleid. Ze zijn alleen maar goed in medicatie voorschrijven.
U heeft gelijk. Ik heb vanmiddag mij glucose laten meten (niet nuchter, had ook nog eens wat suikers op) en kwam uit op 6,4 mmol. Ik ben een vrouw, 40 jaar en 104 kilo. Gewicht zegt dus niet veel.
Ik heb recent mijn bloed laten testen via de huisarts. En inderdaad ze kijken alleen naar de nuchtere bloedglucose. Maar ze hebben ook gekeken naar de HbA1c waar allebei normaal uit kwam zoals beschreven in dit artikel. maar ik ben er zo erg van overtuigd dat ik insuline resistentie heb van alle symptomen die ik heb. dus ik vroeg me af. omdat het zaterdag is kan ik niet bellen naar de huisarts. Maar zal ik het maandag proberen en vragen of ze dieper in kunnen kijken of wat?
Dr Jason Fung en dr Anette Bosworth hebben hier interressante boeken over geschreven.