Zelden wordt ons overlevingsinstinct nog écht geprikkeld. Water is altijd voorhanden, voeding is overal verkrijgbaar, verandering in temperatuur lossen we op met airconditioning of centrale verwarming en de laatste biologische vijanden die we nog hebben bestrijden we met antibiotica.
Deze door de mens gecreëerde omgeving, heeft er grotendeels voor gezorgd dat we steeds zwakker, zieker en luier zijn geworden. Intermittent living is een methode die zorgt voor de nodige afwisseling en prikkels, zoals we die vroeger ook hadden. Op die manier worden de regelsystemen in het lichaam weer uitgedaagd, waardoor we de weg terug kunnen vinden naar vitaliteit.
Inhoud van dit artikel
Invloed van de huidige omgeving op onze gezondheid
Als mens hebben we de omgeving steeds meer naar onze hand gezet, waardoor we tegenwoordig van alle gemakken zijn voorzien.
Kort gezegd is onze omgeving veranderd van:
- Gevaarlijk naar veilig
- Acute stressfactoren naar chronische stressfactoren
- Afwisseling naar regelmaat
- Onvoorspelbaarheid naar voorspelbaarheid
- Ongemak naar comfort
- Schaarste naar overvloed
Van chronische stress is bekend dat dit een risicofactor is voor vele gezondheidsklachten, maar regelmaat, veiligheid en comfort zijn dat net zo goed.
We hoeven niet meer intensief te bewegen, na te denken of te improviseren om te overleven. Het leven is daardoor minder afwisselend en uitdagend geworden in vergelijking met onze verre voorouders.
Dit heeft tot gevolg dat we lichaamscellen zoals spieren en hersenen minder intensief zijn gaan gebruiken, maar ook bepaalde regelsystemen in het lichaam. ‘If you don’t use it, you lose it‘. Een spreekwoord dat aangeeft dat we niet kunnen verwachten dat al onze cellen blijven bestaan, als we deze niet continu blijven gebruiken.
Natuurlijk beleven we ook veel voordelen aan het moderne leven. We sterven nauwelijks meer aan infecties, gevaar, dorst, honger, kou of hitte. Daarom is een combinatie van de positieve factoren voor onze gezondheid van vroeger en nu dé methode om weer vitaal te worden en te blijven.
Wat is intermittent living?
Intermittent living is een veelbelovende methode voor de toekomst en bundelt allerlei zaken om op regelmatige basis onregelmatig te leven. Het integreert de nodige afwisseling, acute stress en prikkels in de moderne leefstijl. Het gaat hier met name om afwisseling en prikkels die te maken hebben met:
- Honger
- Dorst
- Kou
- Hitte
- Bewegen
- Ademen
Intermittent living ligt in het verlengde van het al bekendere intermittent fasting: calorierestrictie door periodiek te vasten. Later kwam daar intermittent drinking bij, wat neerkomt op minder vaak drinken.
Ook zeer gevarieerd eten, koud douchen, gebruik van de sauna, kort en intensief bewegen, sittingbreaks en ademhalingsoefeningen horen allemaal bij intermittent living. Dit zijn interventies die voor de meeste mensen makkelijk uitvoerbaar zijn en vaak nog gratis ook!
Waarom werkt intermittent living?
De afwisseling en prikkels die horen bij intermittent living zijn allemaal vormen van stress. Daarom zou je wellicht verwachten dat deze prikkels helemaal niet zo gezond zijn. Stress wil je immers vermijden.
Echter, het gaat hier om acute stress en geen chronische stress. De acute stressfactoren die horen bij intermittent living zijn de oude zogenaamde hormetische prikkels, die onze gezondheid altijd hebben beschermd. ‘What doesn’t kill you makes you stronger‘ is een spreekwoord wat hierbij zeker opgaat.
Intermittent living biedt alle bewezen interventies die ons lichaam weer teruggeven wat ons mens maakt: gezondheid, bewegingslust, kracht, intelligentie, motivatie, flexibiliteit, creativiteit en weerbaarheid.
Wie nog uitgaat van het spreekwoord ‘rust, reinheid en regelmaat‘, zal inzien dat dat niet meer de lading dekt voor het behoud van een goede gezondheid. Het is vooral afwisseling die belangrijk is.
Hoe je intermittent living kan integreren in je dagelijkse leven, kan ik uitleggen in een 1-op-1 gesprek in mijn praktijk: